15 Şubat 2015 Pazar

Vadideki Zambak

Bugün de Vadideki zambak diyorum. Utanarak belirtiyorum ki evet daha yeni okudum bu eseri; ama neden diye sorun, çünkü hep aklınızdadır, ama aklınız da olan değil de tamam şunu da okuyayım sonra onu da tamam şu kitaptan sonra onu da dersiniz ya öyle iteklediğim bir eser oldu benim için. Keşke böyle bir hataya düşmeseymişim benim gibi bu hataya düşenlere kısa bir özet geçmeyi farz bilirim, umarım benim yazdıklarımdan sonra okuma gereksinimi hisseder hemen okursunuz.

Vadideki Zambak (balzac)


Ben ilk bu kitaba başlamadan önce yine balzac eseri olan Eugenie grandet eserini okudum ve hemen ardından vadideki zambak sizlerde böyle yaparsanız çok zevk alacaksınız eminim.

Kitap Felix’in natalie’ye yazdığı mektupla başlıyor, insan zaten bi orada duraksıyor ve hemen gözleriniz diğer paragrafa kayıyor. Sürükleyici mi?  Evet.

Felix annesinin ilgisizliğiyle hep aşalamasıyla büyümüş bir çocukcağız akıllı ama kendini de gösteremiyor o kadar kötü bir durumda ki kendini hep fazlalık ve istemeyerek beni doğurmuşlar gibi hissediyor. Depresyonda hissi uyandırıyor insanda ve yazık ya demeden geçemiyorsunuz, kardeşleri var sürekli bunu kızdırıyorlar sinir krizleri geçirttiriyorlar ve tahmininiz üzere her zaman azar işiten bizimki oluyor. Bu kadar sevgisiz bir ortamda içine kapanıklık olağan bir şey ve öylede oluyor. Charles  diye bir kardeşi de var güzel, ve şımarık anne ve babasının göz bebeği bunun farkında ki herkese hükmediyor. Felix okuma yazma öğrenince ailesi tarafından engelliler okuluna gönderiliyor, ailesi çok fazla para göndermiyor ve arayıp sormuyorlar.  Başarılı bir çocuk dahi olsa ödüller bile alsa ailesi bu ödül törenlerinde bulunmadığı için çok üzülüyor ve bu ödül törenleri de onun için bir şey ifade etmiyor. Paris de sıkıntılı bir döneme giriyor bu sıralar ve tahta çıkacak prens için şenlik düzenleniyor( yanlış hatırlamıyorsam böyleydi.)  bizim felix ‘de bu davete katılacaktır ve felix aslında genç bir erkek olduğunu unutmamak lazım bundan sonra duyguları, hisleri, arzuları var. Felix dış görünümü de öyle çok sağlıklı değil kitabı okuduğunuz da daha fazla gözünüz de canlandırabileceksiniz. Neyse…

Felix;  balo da hayatının aşkı olarak adlandırdığı bir kadına aşık olur dansa kaldırmak ister fakat cesaret edemez bekler bir süre sonra kadın yanına oturur ve felix omzundan öper, kadın hemen kalkar. Felix aşık olmuştur bu kadına mutludur ama görünüşü ise çok hastalıklı iyi değildir yani ve ailesi de dinlenmesi için yakın dostlarının şatosuna gönderirler, felix burada hayaller kurar bu kadar güzel yerde yaşıyordur sevdiğim kadın diye iç geçirir işte Kontese aşık olur ve bu kadın yaşça büyüktür. Kontes henriette.

Kitaptaki diğer kahraman ise; Monsieur de Mortsauf 

Kadının kocadır buda huysuz mu huysuzdur. Felix aile dostu olduğu için ona iyi davranmaktadır ama bilgisizliği felix’in gözünden kaçmaz, ve huysuzluğu mızmızlığı. İşte sonra felix kadına sevdiğini söylüyor hatunda tamam bu aramızda sır olarak kalsın diyor. Aaaa! Sinem bu klasik bir dünya klasiği demeyin bana şimdi. Daha neler neler…

 Çok heyecanlı, neyse monsieur de mortsauf ‘a mareşallik unvanı verilir ve kont durumunu toparlar.  Böylelikle bizim felix de parise gidip eğitimini tamamlaması gerekmektedir, tabi bu arada ne olaylar oluyor da sizler kitabı okuyunca anlayacaksınız neyse felix ‘de kralın yakınlığını kazanıyor ve o felixi beğenmeyen dışlayan ailesi evladımız diyerek bağrına basarlar. Felix ve kontes mektuplaşmaları hep sürer ve daha çok bağlanırlar felix zambağının yanına giderken çelimsiz bakımsız değil daha güçlü kendine güvenen biri olarak gitmektedir. Kont bu durumdan rahatsızlık duyar fakat oda çok hastadır kontes çok sıkıldığını artık dayanamadığını belirtir felix’e adam gün geçtikçe iyileşir ve eski huysuzluğunu kazanır. Kral felixsi geri çağırır kontes çok üzülür.
Felix şatoda lady Arabelle ile karşılaşır hem çok güzel hem de çok zengin bir bayandır felix den çok etkilenir onunla birlikte olmak istediğini her fırsatta söyler felix’in yüreğinde kontesin aşkı hüküm sürer, ki hüküm sürdükçe lady Arabelle daha çok hırslanır ama bir gün Lady Arabelle engel olamaz ve aralarında bir aşk başlar. Ben kontesin aşkını daha samimi buluyorum ya da yok diğerinin yani aman neyse size bırakıyorum bu konuyu?

Kontes bütün olayları duymuştur ve çok üzülür. Felix gider ve soğuk davranır doğal olarak, kadın hastalıktan ve ızdıraptan kurtulamaz ölüm döşeğindedir burası çok etkileyiciydi L  Neyse işte felixe bir mektup bırakır. Mektup ise; Aşkını, Arzularını, Ahlaki değerlerini, Hastalanma sebebi vs vs her şeyi anlatır.) Felix parise tekrar döner ve Sonrada zaten bu işlerle uğraşmamış gitmiş sanatla, edebiyatla bilimle ilgilenmiş…


Kitabı okumanızı şiddetle tavsiye edebilirim benden geçerli bir not aldı en azından. Sürç-i lisan ettiysem affola eksiklerim muhakkak vardır, o yüzden sizler okuyun bu eseri …

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Fazla spoiler kokuyor sanki kaptırmışsın :D

Tuhafgezegen dedi ki...

ayy evet ama sonunda çok önemli bir şeyi yazmayı unutmuşum :D ama eklemeyeceğim :)) :)) bir daha ki kitapta daha kısa tutmaya çalışacağım ama :)))

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.
 

Sirius... Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger